Sandra van den Hof

Mijn loopbaan ben ik begonnen als verpleegkundige, werkzaam in de oncologie en hematologie. Zelf net jong volwassen, heb ik in deze periode veel (jonge) mensen zien (over) lijden. Heb me altijd ingezet om de beste zorg te geven, maar praten over zingeving en levenseinde was in mijn tijd niet vanzelfsprekend en vormde al helemaal geen onderdeel van de opleiding en nascholing. Hoe ongemakkelijk en onhandig voelde ik me toen. Tussen de woorden door werd zoveel niet gezegd.

Het omgaan met levensvragen krijgt gelukkig meer aandacht, mede omdat het aansluit bij de veranderde visie op zorg. Van ziekte naar zieke, omdat zorg niet alleen te maken heeft met genezing, maar ook met het accepteren van de situatie en ermee om leren te gaan. Sinds ik coördinator ben van het netwerk Palliatieve Zorg is er breder aandacht gekomen voor het fysieke, psychische en sociale domein en nu ook concreet voor het spirituele domein. Het team van geestelijk verzorgers is inzetbaar voor de cliënt thuis, maar ook voor de zorgverlener zelf. Hoe kan je in de dagelijkse zorg signaleren wat de client het meest bezighoudt en hoe pas je de zorg hierop aan? Als professional zou ik hier zoveel baat bij hebben gehad!

Samen met mijn collega’s geestelijk verzorgers ga ik als coördinator van het team Levensvragen Thuis verder vorm geven aan de invulling van het spirituele domein als vanzelfsprekend onderdeel van de zorg. 

Sandra van den Hof
Coördinator Levensvragen Thuis

‹ Terug

Sandra van den Hof