Wim Smeets

Ik kan me heel goed vinden in de tekst ‘kiezen voor ontmoeting’ van Marinus van den Berg over ziekte en ontmoeting. Er zijn vele vreselijke ziektes; maar dikwijls ben ik getroffen hoe mensen ermee omgaan. Tegenwoordig noemen we dat ‘positieve gezondheid’: je eigen weg zoeken met je lichamelijk en mentaal welzijn, je dagelijkse doen en laten, je relatie met anderen, je zingeving aan je bestaan en je algehele kwaliteit van leven. 

Voor mij is geestelijk begeleiden, mensen ondersteunen. Bij wat hen bezig houdt, de betekenis die dat voor hen heeft en de kracht en inspiratie die ze hier uit putten. In mijn gesprekken richt ik me vooral op zingeving en de kwaliteit van het leven. Dat speelt niet alleen bij ziekte. Soms zijn mensen eenzaam, voelen ze zich niet gehoord in hun levensvragen. Elke dag leer ik van wat mensen me vertellen als ervaringsdeskundigen over hun leven. Ik ben dankbaar dat ik naar hun verhaal mag luisteren. Er is ruimte voor verdriet en voor het delen van geluk. In deze ontmoetingen verkennen we vaak samen waar kracht van leven vandaan te halen is.

Als geestelijk verzorger heb ik veel ervaring in de zorg, onder andere in het Radboudumc te Nijmegen en sinds kort bij Pantein in het Land van Cuijk. Nu kom ik dus ook bij mensen thuis.

Wim Smeets
Geestelijk verzorger

‹ Terug

Wim Smeets